Verkkoisko 2. vuosi -2- marraskuu

Minä esirukoilijana?

Aina välillä törmää ajatukseen: ”Miksi meidän oikein pitää rukoilla, kun kaikkivaltias Jumala tietää kaiken ja tekee kuitenkin tahtonsa mukaan?”

Se on sinänsä ihan looginen kysymys. Loppupeleissähän hän tietää jokaisen ihmisen hädän ja auttaa niin kuin parhaaksi näkee joka tapauksessa, rukoilenpa minä tai en. Siitä näkökulmasta tällainen kysymys on ihan ymmärrettävä ja saattaa kenen tahansa mieleen joskus. Jeesus kuitenkin opettaa meitä Raamatussa kääntymään Taivaallisen Isän puoleen kaikissa asioissa ja käskee myös esirukoukseen, eli kantamaan toistemme taakkoja Jumalan luo. Miksi ihmeessä?

Aloitetaan tämän vyyhdin purkamaan siitä, mitä rukous meille kristitylle tarkoittaa. Rukouksesta on sanottu esimerkiksi, että se on sydämen puhetta Jumalalle, kristityn hengittämistä, Taivaalliselle Isälle juttelemista, hädän ja ilon hetkellä Hänen puoleensa kääntymistä. Eli itse asiassa todella tärkeä asia uskolle! Kuten ihmissuhteetkin, Jumalasuhdekin kaipaa yhteydenpitoa.

Toinen iso juttu on se, että ihminen tarvitsee usein jonkin kanavan, mihin purkaa omia tai läheistensä murheita. Jos sellaista ei ole, niiden kanssa voi jäädä yksin, mikä voi johtaa uupumukseen tai pahempaankin. Siksi on hyvä, että meillä olisi joku, jolle voisimme avautua ja jakaa edes osan huolistamme. Ja juuri siinä, on yksi asia, jossa Jumala ja uskomme häneen voivat auttaa. Kristittynä sinulla on aina joku, joka on luvannut kuunnella. Toisaalta on totta, että se kuuntelu ja jakaminen on erilaista, kuin ihmisten kanssa, mutta samalla se on tietyllä tapaa jopa suurempaa ja parempaa. Hän, joka lupaa kuunnella sinua ja auttaa sinua on kaikkivaltias, kaikkitietävä, itse rakkaus. Toisin sanoen joku, joka voi auttaa meitä paljon paremmin kuin kukaan muu. Meidän näkökulmastamme ongelma on usein vaan se, että meidän ja hänen tahdot eivät aina valitettavasti oikein kohtaa.

 

Toisten taakkojen kantaminen (Gal 6:2)
Mutta entäpä se esirukous? Miksi se on niin oleellista? Ajattelen, että pyytäessämme siunausta ja apua läheisillemme tai tuntemattomamille ihimisille, esirukous avaa silmiämme näkemään myös toisten hädän. Siis niin, ettemme sokeutuisi suremaan vain omia asioitamme ilman mittasuhteita. Tämä ei tarkoita sitä, ettemme saisi kantaa huolta omista asioistamme, koska toisilla on asiat huonommin. Ei toki! Mutta ajattelen, että toisten hädän näkeminen ja tiedostaminen antaa meille myös turvallisia mittasuhteita omiin huoliimme. Ja tietenkin: esirukous auttaa samalla näkemään paljon enemmän Jumalan toiminnasta maailmassa. Se, että näemmä välillä Jumalan auttavan jotain ihmistä, jonka puolesta rukoilemme saa olla omalta osaltaan vahvistamassa uskoamme, mikä taas vastavuoroisesti aktivoi meitä rukoilemaan enemmän ja auttamaan hätää kärsiviä myös käytännössä. Toisin sanoen: se voi parhaimmillaan synnyttää meissä sitä kristityn kasvua, johon meitä kutsutaan ja jota Pyhä Henki pyrkii saamaan meissä aikaan.

Toinen esirukouksen suuri siunaus on se, että on todella lohduttava kokemus tietää toisten rukoilevan puolestasi! Tietoisuus siitä, että joku muukin välittää sinusta niin paljon, että kantaa huoliasi Taivaan Isälle saa aikaan lepoa ja rauhaa Jumalan huolenpidossa. Jos joskus saat tietää jonkun ihmisen rukoilleen lähes päivittäin sinun elämäsi puolesta, se saattaa tuntua aivan erityisen ihmeelliselle ja mahtavalle. Vaikka minä en tiennyt, halunnut, osannut, tai enää vain jaksanut itse kääntyä Jumalan puoleen, niin minua on kannettu muiden toimesta Hänen huomaansa. Kun Jumala tähän meitä kehottaa, se ei voi olla merkityksetöntä tai turhaa kenenkään kannalta!

Jumalan terapiaa
Jeesus kehotti rukoilemaan myös vainoajiemme puolesta! (Matt. 5:44) Toivon, että meillä kenelläkään ei olisi elämissämme ”vainoojia”, mutta sellaisia ihmisiä, jotka kiusaavat meitä tai ovat meille muilla tavoin epämiellyttäviä tai ilkeitä löytyy varmasti. Valitettavasti. Jos joku on sinua kohtaan todella inhottava, voi Jeesuksen kehotus rukoilla hänelle hyvää tuntua todella vieraalta, mutta sitä kannattaa silti kokeilla. Siinä on nimittäin aika iso viisaus: Ihminen, joka toimii väärin sinua tai ketä tahansa muutakin kohtaan todella tarvitsee Jumalan rakkautta, viisautta ja kohtaamista, aivan kuten mekin! Muistatko mitä Jeesus itse rukoili ristillä teloittajiensa puolesta? (Luuk.23:34)

Vääryyden kohteeksi jouduttuamme esirukouksesta voi itse asiassa olla meille suurtakin apua. Saamme kohdata siinä kokemamme vääryyden ja meitä vastaan rikkoneen väärintekijän Jumalan kanssa. Vainoajalle tai loukkaajalle Jumalan hyvän tahdon tapahtumisen rukoileminen ei ole helppoa, mutta ajan myötä siinä näkyy Jumalan suuri siunaus! Katkeruus on nimittäin sielunvihollisen mahtavimpia ja kahlitsevimpia aseita, jota hän kovin helposti pääsee meissä käyttämään. Vihollisten ja katkeroittavien asioiden kanssa painiskelu esirukouksen keinoin on Taivaan Isän antama arvokas apu, jota kannattaa opetella käyttämään!

”MAHTAVAA KOSMISTA VOIMAA!”

Sanoi lampun henki Disneyn Aladdin –elokuvassa. Esirukous on kyllä voimallinen asia, mutta ei siinä merkityksessä, että sinä tai minä voisimme käyttää maagisesti Jumalan voimaa omiin käyttötarkoituksiimme tai mielihaluihimme. Ei, vaan esirukouksessa Jumala on voimallinen ja saa mahdollisuuden vaikuttaa uskoa ja kestävyyttä meissä samalla kun hän toimii maailmassa. Eli vaikka rukouksemme ei olekaan edellytyksenä Jumalan toiminnalle, jollain meille vielä salatulla tavalla kristittyjen esirukous esim. hätää kärsivien, sairaiden, lähetys- ja muun hengellisen työn jne. puolesta on niin merkityksellistä, että Jumala on siihen halunnut meitä kovasti kehottaa sanassaan! Välillä jopa tuntuu, että hän ikään kuin sitoo itsensä meidän rukouksiimme, siksihän hän niitä meiltä pyytääkin. Salatulla tavalla saamme siis olla mukana toimimassa Hänen hyvän tahtonsa tapahtumiseksi, vaikka meistä joskus saattaakin tuntua, että Jumalan aikataulu on puuduttavan pitkäveteinen.

Joskus esirukoileminenkin voi siis tuntua ylivoimaiselta. Sekin on asia, jonka voi kertoa Jumalalle apua pyytäen. Esirukous on yksi niistä monista asioista, joiden parissa Pyhä Henki meitä kasvattaa ja siksi saamme siihenkin voimat loppupeleissä itse Jumalalta. Esirukouksesta on syytä mainita myös se kaikkein paras seikka: Jeesus on itse luvannut rukoilevansa jatkuvasti meidän puolestamme taivaassa. (Room. 8:34) Siinä on meille aika hyvä esikuva ja turva. 😊

Kun valmistaudumme tulevan vuoden leireihin ja tärkeään tehtävään, jota eri tehtävissä saamme leireillä olla tekemässä, on hyvä muistaa kenen käsinä ja jalkoina saamme olla leiriä tekemässä. Siksi on tärkeintä kääntyä rukoillen meitä kuulevan Taivaallisen Isän puoleen, jolla on kaikki valta näiden leirienkin suhteen.

 

TEHTÄVÄT:

  1. Mitä sinulle kuuluu?
  2. Kysyin viime vuonna, että mikä on lempiraamatunkohtasi rukoukseen liittyen. Oletko löytänyt uusia hyviä kohtia? Jos sinun pitäisi jakaa yksi raamatunkohta rukouksesta tulevan kesän leiriläisille, niin minkä valitsisit ja miksi?
  3. Alkavan vuoden leirien puolesta on hyvä rukoilla jo nyt. Mitä sinä haluaisit rukoilla tulevien SROn tai oman alueesi seurakunnan leirien (lasten ja varkkarien viikonloppu- ja kesäleirit, avl:t, riparit, nuorten viikonloppuleirit ja -tapahtumat jne.), leiriläisten, isosten ja vetäjien puolesta? Kirjoita lyhyt tai pitempi rukous näiden asioiden puolesta.
  4. Tähän ei tarvitse vastata kirjallisesti, vaan pohdi itseksesi: Oletko huomannut, että rukoillessasi aktiivisesti vaikka iltarukouksissa muiden ihmisten puolesta, sillä voisi olla myös siunaava vaikutus myös omaan elämääsi? Jos esirukous ei ole sinulle ennestään tuttua puuhaa, ota haaste vastaan ja kokeile! =) Ota vaikka yksi tai kaksi ihmistä, joiden puolesta rukoilet tänään iltarukouksessa tai vaikka bussissa kouluun mennessä. Esim. ”Herra näet _______. Sinä tiedät mitä he tarvitsevat nyt elämässään, auta ja rakasta heitä!”
  5. Onko mielenpäällä esirukousaiheita, joita haluaisit jakaa minun tai nuorisotyön tiimin muistettavaksi?

P.S.

Muistetaan rukoillaan yhdessä leirien, leiriläisten, isosten ja vetäjien puolesta talven ja kevään aikana!

 

Marraskuun raamatunlukuohjelma:

vko. 44: Matt. 8–9
vko. 45: Matt. 10–11
vko. 46: Matt. 12
vko. 47: Matt. 13
vko. 48: Matt. 14–15