Verkkoisko - 1. vuosi - huhtikuu
Hartauden valmistaminen
”Tässä olen, pieni ihminen.
Herra, puhu, minä kuuntelen.
Tapahtukoon sinun tahtosi, oi Jumalani.”
Kun kyselen ihmisiltä siitä, mikä jäi riparilta tai varkkarileiriltä parhaiten mieleen, yhtenä vastauksena on usein hartaudet. Iltahartaudet jäävät siis mieleen. Ne ovat pysäyttäviä hiljentymisen ja rauhoittumisen hetkiä muuten hyvin hektisen leiripäivän päätteeksi. Miten on sinun laitasi? Muistatko itse jonkun oman leirisi hartauden tai tunnelman, mikä niissä vallitsi? Mikä siitä jäi mieleen? Ajatus, raamatunkohta, musiikki, tunnelma, joku muu? Millaisen hartauden tahtoisit itse pitää ja tuntuuko se helpolta vai pelottavalta ajatukselta?
Hartauksien kanssa kannattaa ensinnäkin muistaa sama kuin kaiken muunkin leirityön kanssa: sinun ei tarvitse esittää mitään itseäsi suurempaa tai pyhempää tai parempaa. Sinut on kutsuttu tehtävääsi juuri sellaisena kuin olet ja juuri sellaisena sinä kelpaat, myös hartaudenpitäjänä.
Ja itse asiassa hartauksien kautta olet tietyssä määrin jopa meitä leirien ohjaajia tärkeämmässä roolissa. Me opetamme ja puhumme aikuisen asemassa, mutta sinulla on mahdollisuus hartauden kautta tuoda jotain enemmän leiriläisten ikäisten näkökulmasta. Nuorena, joka jakaa osin samat kivut, murheet, pelot ja elämäntilanteet kuin leiriläisetkin. Siksi hartauksissa puhutut asiat osuvatkin usein hyvin leiriläisten elämäntilanteisiin ja jäävät mieleen.
Mikä hartaus on?
Kun lähdet valmistamaan omaa hartauttasi, sinun kannattaa miettiä heti alussa esittämiäni kysymyksiä: millainen hartaus on sinun mielestäsi ollut hyvä? Millä tavalla haluaisit itse olla jakamassa jotain yhteisestä uskostamme, Jumalasta tai elämästä kristittynä? Millaisen tilanteen tai ilmapiirin tahtoisit olla luomassa? Ja ennen kaikkea mikä on itsellesi luontevaa? Sitten pitää enää vaan valita loput hartauden elementit ja kas – siinä on valmis hartaus! 🙂 Helppoa, eikö? 😀
Mutta mikä hartaus sitten on? Lähtökohdaltaan hartaus on hiljentymistilanne, jossa jollain tavalla pyritään rohkaisemaan toisia ihmisiä tällä kristityn tiellä. Se ei sinänsä ole mikään tsemppaustilanne, jossa koitetaan rakentaa jonkinlaista kiiltokuvaa kristinuskosta. Se saa olla rehellistä puhetta siitäkin, että joskus elämä on rankkaa. Mutta tärkeää olisi, että hartauden kautta välittyisi se turva ja toivo, mikä meillä on. Hartaus ei myöskään ole ensisijaisesti opetuspuhe tai saarna, mutta toki sen kautta voi myös antaa uusia ideoita tai neuvoja.
Hartauden ”elementit”
Hartaus koostuu monista osista. Siinä voi olla musiikkia tai vastavuoroisesti hiljentymistä. Musiikki voi olla joko yhteislauluja tai sit sitä voi soittaa itse tai soittaa jonkun itselle tärkeän biisin vaikka kännykältä. Kappale voi olla myös hartauden pääidea, josta sitten sanotaan muutama sana tai ajatus. Muita tärkeitä osio ovat Raamattu ja rukous. Rukouksen voi toteuttaa eri tyylein ja Raamatunkin hyödyntämisessä voi käyttää monia eri ideoita. Joskus luetaan yksi jae ja sanotaan siitä jotain, joskus raamatunkohta liittyy aiemmin soitettuun biisiin ja sen ideaan tai sitten joskus koko hartaus koostuu useista raamatunjakeista, joita sitten välissä vähän selitetään, et miksi valitsin juuri tämän.
Itse ajattelen, että Raamattu on sinänsä hartauden tärkein osa, saamme luottaa, että puhuimmepa itse mitä tahansa, niin ainakin Raamatun sana on varmaa ja turvallista. 🙂
Hartautta suunnitellessa:
- Rukoile, lue Raamattua ja kysele, mitä Jumala haluaisi sinun muille jakavan!
- Mieti:
-Mitä haluat sanoa? Mikä on se idea/ajatus, jonka tahdot jakaa juuri nyt?
-Miten se liittyy leiriläisten elämään/puhuttelee juuri näitä leiriläisiä?
-Miten käytät Raamattua?
-Mitä elementtejä hartauteen liittyy? (musiikki, kynttilä, risti jne.)
Hartaus voi olla tyyliltään esim.:
- Raamatunkohta, joka on sinulle itsellesi tärkeä
- Oma uskontunnustus eli todistus
- Runo
- Laulu, näytelmä tai pantomiimi
- Valmis kertomus hartauskirjasta
- Meditaatiota eli rukousta ja hiljentymistä
Muista myös nämä:
- Keskity yhteen asiaan.
- Varaa hartaudessa tarvittavat asiat etukäteen valmiiksi. (Raamattu, kynttilät, jne.)
- Valitse laulu tai laulut ja sovi niistä säestäjän etukäteen.
- Varmista AV-välineiden käyttö, jos tarvitset niitä. (kännykkä, kaiutin, powerpoint tms.)
- Kirjoita hartauden runko ylös, ettet unohda sitä kun ”tilanne on päällä.”
- Voit kirjoittaa rukouksenkin.
- Voit myös pyytää isoskaveria apuun, jos tarvitset tekstinlukua, musiikkia tms.
- Kysy apua ohjaajilta, jos tarvitset! Me olemme sinuakin varten leireillä!
- Muista kohdeyleisösi!
- Puhu heille ja niin, että he voivat kuulla sekä ymmärtää!
TEHTÄVÄ: Valmista leirille iltahartaus (kesto n. 10 min) ja kirjoita se valmiiksi.
Kerro sen alussa meille myös seuraavat asiat:
- Kohderyhmä (eli minkä ikäisille olet sen tehnyt)?
- Missä vaiheessa leiriä sen voisi pitää? (ensimmäisenä aamuna/iltana, keskivaiheilla, viimeisenä iltana)
- Mikä on hartauden pääpointti?
- Mitä havaintovälineitä / elementtejä aiot käyttää? Tai millaisessa tilassa tahdot pitää tämän hartauden?
- Minkä laulun haluat siinä laulettavan/esitettävän?