Huoltajien usein kysyttyjä kysymyksiä

Ovatko Raamattuopiston rippikoulut Suomen ev.lut. kirkon virallisia rippikouluja?

Kyllä. Suomen Raamattuopiston rippikouluista vastaavat kirkon papit ja lehtorit ja ne järjestetään tuomiokapitulien luvalla.

Miten leiri poikkeaa paikallisseurakuntien leireistä?

Selvin ero on leirin kesto. Pidempi leirijakso vaikuttaa tutkitusti suoraan leirien ryhmäytymiseen ja siksi kaikki leirimme ovat yhteiskestoltaan 11-12 päivää. Toinen selkeä poikkeus on eri puolilta Suomea tulevat leiriläiset. Leirillä tutustuu hienosti uusiin ihmisiin ja kukin leiriläinen saa rauhassa olla oma itsensä, koska suurin osa leiriläisistä on entuudesta tuntemattomia.

Pitääkö nuoren tehdä kotiseurakuntaan tutustumisjakso, vaikka hän ei mene sinne leirille?

Kyllä. Rippikoulu on virallisesti vähintään puolen vuoden kokonaisuus ja yksi osa sitä on kotiseurakuntaan tutustuminen. Jokainen seurakunta toteuttaa tämän kotiseurakuntajakson eri tavalla ja joissain suuremmissa seurakunnissa on jopa omat ryhmät niille, jotka menevät jonnekin muualle rippikouluun. Mutta kaikki tapahtuu seurakunnan ohjeiden ja määräysten mukaisesti. SRO:n nuorisotyö kaipaa oikeastaan ainoastaan seurakunnan antaman todistuksen siitä, että ennakkojakso on suoritettu.

Saako leiriltä olla pois?

Ei. Meillä ei ole ennakkojaksoja, vaan kaikki opetus annetaan leirijaksojen yhteydessä. Opetusmetodimme ovat myös monipuoliset ja joidenkin päivien opetukset saattavat perustua miltei kokonaan aktivoivaan opetukseen, ryhmätöihin tai rastiratoihin. Niiden myöhempi korvaaminen on käytännössä mahdotonta. Ainoastaan poikkeustilanteessa lyhyestä poissaolosta voidaan neuvotella leirin ohjaajien kanssa, mutta esim. harrastukset, kilpaurheilu tai perhejuhlat eivät ole syitä olla pois leiriltä.

Milloin konfirmaatio on?

Vuokatinrannan rippikoulujen konfirmaatio pidetään leirijakson viimeisenä lauantaina Sotkamon kirkossa.

Miksi leirinne ovat niin paljon kotiseurakuntamme leiriä kalliimpia?

Hintaero seurakunnan leireihin johtuu monista syistä. Ensinnäkin leirimme ovat keskivertorippikouluja pidempiä, ja se tuo luonnollisesti mukanaan lisäkustannuksia. Toiseksi SRO:n varainhankinta perustuu yksinomaan vapaaehtoiseen kannatukseen. Me emme kerää kirkollisveroja, emmekä siten saa suoraa taloudellista tukea rippikouluillemme muualta. Tästä syystä leirin hinnan on katettava suurempi osa leirin kustannuksista.

Miten leireille ilmoittaudutaan?

Leireille ilmoittaudutaan netissä, näillä rippikoulusivuillamme. Seuraavan vuoden rippikoulujen ilmoittautuminen avataan aina edellisen vuoden vappuna ja se päättyy marraskuun lopussa tai aiemmin, jos kaikki leirit täyttyvät nopeammin.

Mikä on leirin ryhmäkoko?

Leirien maksimiryhmäkoko on 25 henkilöä.

Millainen leirin ilmapiiri on?

Leirien ilmapiirit vaihtelevat luonnollisesti vuosittain, mutta joitain yhteisiä piirteitä niillä kuitenkin on. Monet kuvaavat leirin vapautta mahtavana asiana. Leirillä ei ole samojen, koulusta tuttujen kaverien kanssa, joten saa olla aidosti oma itsensä ilman, että pitäisi ajatella yhteisön painetta. Teemme myös hartiavoimin työtä sen eteen, että leirit ryhmäytyisivät mahdollisimman nopeasti ja hyvin, joka luo ryhmähenkeä ja turvallisuuden tunnetta.