UKK

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

Miten pitkään leiri kestää?
Vuokatinrannan rippikoulut kestävät yhteensä 12 päivää, ja ne alkavat aina tiistaisin ja päättyvät toisen viikon lauantaina konfirmaatioon. Kreikan riparissa on kaksi kolmen päivän mittaista kotimaan jaksoa, viikon matka Kreikkaan ja vielä erikseen konfirmaatiopäivä. Futisripari koostuu yhdestä viikonlopusta, hiihtolomaviikon (vko 8) leirijaksosta ja konfirmaatiosta.

Miten Raamattuopiston riparit eroavat seurakunnan riparista?
Leirimme ovat pidempiä, koska ryhmä ei tapaa toisiaan vielä seurakuntajaksolla, jonka kaikki suorittavat kotiseurakunnassaan. Toinen merkittävä ero on, että leiriläiset tulevat eri puolilta Suomea, eli uusiin ihmisiin tutustuu varmasti. Moni tulee leirille niin, ettei tunne vielä ketään, ja se on hienoa! Kun rohkaistuu lähtemään uusien ihmisten pariin riparille, saa varmasti uusia kavereita ympäri Suomen.

Pitääkö minun käydä seurakuntani jutuissa ja täyttää se riparipassi?
Kyllä. Rippikoulu on virallisesti puolen vuoden kokonaisuus, johon kuuluu olennaisesti myös tuo kotiseurakuntaan tutustuminen. Sinun pitää toteuttaa se kotiseurakuntasi ohjeiden mukaisesti ja tuoda leirille mukana joku todistus siitä, että tuo jakso on suoritettu. Me emme kontrolloi noita tutustumisjaksoja millään tavalla, vaan kotiseurakuntasi määrittelee sen sisällön. Jos asut ulkomailla tai kotiseurakuntasi ei ole luterilainen, ole meihin yhteyksissä, niin selvitetään miten sinun tapauksessasi toimitaan.

Miten leireille ilmoittaudutaan?
Leireille ilmoittaudutaan nettilomakkeella, jonka linkki löytyy kunkin vuoden rippikoulujen tietojen yhteydestä. Jos ilmoittautumisen kanssa on ongelmia, ota yhteyttä nuorisotyöhön (nuoret(at)sro.fi) Seuraavan vuoden riparien ilmoittautuminen alkaa yleensä viimeistään edellisen vuoden huhtikuun alussa.

Miksi SRO:n riparit ovat seurakuntani leirejä kalliimpia?
Suurin yksittäinen syy on leirien kesto. Meidän rippikoulumme ovat 12 päivän mittaisia ja pidempi leiri tuo mukanaan korkeammat kustannukset. SRO ei myöskään ole paikallisseurakunta, joten me emme kerää emmekä hyödy esim. kirkollisverosta, emmekä voi sitä kautta subventoida hintojamme. Leirien hintojen on näin ollen katettava meidän kulumme mm. majoituksen, ruokahuollon ja työvoimaresurssien osalta.

Leiri on meille aavistuksen liian kallis, voiko leirimaksusta saada alennusta?
Kuten edellä kuvasimme, meillä ei ole samanlaista mahdollisuutta antaa leirimaksuista alennusta kuin paikallisseurakunnilla, mutta leirimaksuihimme voi tarvittaessa anoa stipendiä Suomen Raamattuopiston rehtorin kautta. Jos haluatte anoa tällaista stipendiä tai neuvotella leirimaksun jakamisesta useampaan, kuin kahteen maksuerään, olkaa yhteydessä haluamanne leirin vastuuvetäjään.

Onko leireillä omia FB-ryhmiä? Entä WhatsApp?
Leireille ei tehdä erillisiä FB-ryhmiä, mutta isoset luovat kullekin leirille oman WhatsApp -ryhmän. Huom: ko. ryhmät eivät ole SRO:n työntekijöiden suoraan moderoimia, mutta olemme tarvittaessa ryhmäläisiin yhteydessä jos ryhmissä esiintyy epäsopivaa käytöstä.

Entä jos en ole Facebookissa/WhatsAppissa/Instagramissa?
Ei haittaa! FB/Whatsapp/IG yms. ovat epävirallisia yhteydenpitovälineitä. Kaikki riparien tärkeät tiedot tulevat joko kirjeitse tai sähköpostitse ja itse leirillä aika kuluu pääosin kaiken muun, kuin oman kännykän ja somen parissa!

Millainen paikka Vuokatinranta on? Entä Kauniainen? Tai Kreikka?
Vaikka itse sanommekin, Vuokatinranta on yksi hienoimpia paikkoja pitää leiriä. Leirikeskus sijaitsee Vuokatinvaaran ja Nuasjärven välissä kauniilla paikalla, ja alueella on iso nurmikenttä, jossa on hyvä pelata monenlaista futiksesta lentikseen, hyvät tilat opetuksille ja löhöilyyn, loistava keittiö ja ruoka sekä puhdas ranta uimiseen.
Kauniaisten kurssikeskus sijaitsee keskellä pikkukaupunkia, ja on siksi mukavan rauhallinen ”kaupunkiriparin” paikka. Opiston kaunis kirkkosali, viihtyisät opetustilat ja erityisesti futisriparia ajatellen erinomaiset urheilukentät tekevät Kauniaisista hyvän paikan järjestää teemaripareita.
Kreikan riparilla majoitutaan Ateenassa, joka on suuri ja monikulttuurinen miljoonakaupunki. Siis jotain aivan muuta kuin kesäisen Suomen leirikeskustunnelma. Oppitunnit pidetään kaupungilla ja historiallisten nähtävyyksien parissa, ja kahta samanlaista päivää ei reissussa ole. Riparin kautta pääset näkemään aivan toisenlaista Ateenaa ja Kreikkaa kuin turistimatkalla.

Miten leirillä majoitutaan?
Vuokatinrannassa majoitus on pääsääntöisesti Vuokatinrannan ns. ”rantamökeissä”, joihin mahtuu neljä leiriläistä. Isommilla leireillä käytössä ovat myös takka- ja saunamökit, joihin mahtuu viidestä kahdeksaan henkilöä. Mökkien kuvia löydät osoitteesta www.vuokatinranta.fi
Futisriparilla majoitus on Raamattuopiston asuntolassa ja yhteinen ohjelma päärakennuksessa 2-4 hengen huoneissa. Kuvia asuntoloista löydät täältä: https://sro.fi/raamattuopisto/majoitus-ja-kokoustilat/majoitustilat/ystavien-talo
Kreikan riparilla majoitus on kotimaan jaksoilla opiston asuntolassa ja Kreikassa ryhmille tarkoitetussa hotellissa, 3-4 hengen huoneissa.

Onko leireillä mitään erityisaktiviteetteja?
On! Vuokatin leireillä tehdään päiväretki Tiilikkajärven kansallispuiston upeisiin maisemiin ja leiristä riippuen hyödynnetään enemmän tai vähemmän Vuokatin monipuolista harrastetarjontaa ja SRO:n urheilulinjan osaamista. Ja Kreikan riparilla koko Ateena on yhtä suurta erityisaktiviteettia. Myös opetuksissa vaihtelevat monenlaiset erilaiset tavat opiskella kristinuskon tärkeitä asioita.

Onko Raamattuopiston ripareilla jatkorippikoulua?
Totta kai! Jatkis on joka vuosi syyskuun alussa ja sinne ovat tervetulleita kaikki kuluneen kesän leiriläiset ja isoset Vuokatista, Kreikasta ja Futisriparilta. Lokakuussa on vuorostaan sitten Megajatkis, jonne pääsevät kesän leiriläisten lisäksi myös aiempien vuosien leiriläiset ja isoset, ja mukaan saa ottaa myös omat kaverit kotiseurakunnasta. Kaikki ovat tervetulleita!