10 käskyä – osa 1

Viikon Sana Kello Ja Pastellivärit

Tällä viikolla siirrymme ulkoläksysarjassa Kymmenen käskyn pariin. Niistä kolme ensimmäistä keskittyvät jumalasuhteeseen ja uskonelämän hoitamiseen, ja loput seitsemän antavat ohjeita siihen, miten meidän ihmisten tulisi täällä maan päällä elää toistemme kanssa.

Ensimmäinen käsky kysyy meiltä, minkä varaan me elämämme rakennamme. Kuka tai mikä on meidän jumalamme? Mikä on meille elämässä kaikkein tärkeintä ja mihin turvaamme hädän hetkellä? Jumalan toive ja tahto on, että käännymme hänen puoleensa. Jaakobin kirjeessä todetaan puhuttelevasti: ”Vai luuletteko, että Raamattu syyttä sanoo: “Mustasukkaisen kiihkeästi hän halajaa henkeä, jonka on meihin pannut”? (Jaak. 4:5)

Ensimmäinen käsky on myös kaikkien muiden käskyjen perusta. Luther kuvaa tämän merkitystä Katekismuksessa hyvin: ”Jos sydämen suhde Jumalaan on oikea ja tämä käsky pidetään, niin kaikki muut käskyt seuraavat perässä.” Jumalan tunteminen on elämämme tärkein ja perustavin asia. Hän on meidän Taivaallinen Isämme, joka haluaa olla tekemisissä kanssamme. Miksi siis turvautuisimme epäjumaliin, kun koko maailmankaikkeuden Herra on meidän Luojamme ja Vapahtajamme?

Jumalan käskyjen mukaan eläminen tuo mukanaan siunauksen myös toisten ihmisten elämään. Ai miten niin? No mietipä hetki, että miltä näyttäisi sellainen maailma, jossa kaikki noudattaisivat kymmentä käskyä? Kukaan ei varastaisi keltään, kaikenlainen väkivalta koulukiusaamisesta sotiin olisi poissa, ja ihmiset eivät kadehtisi toisiaan vaan olisivat toistensa tukena. Kuulostaa epätodelliselta, mutta olisi todella mahtavaa. Ja voimme yhdessä rukoilla, että mahdollisimman moni ihminen haluaisi kääntyä Jumalan puoleen ja toimia hänen tahtonsa mukaan.

Jumalan tahdon mukaisten valintojen tekeminen ei aina ole helppoa, mutta saamme yhdessä opetella sitä koko elämämme ajan. Ja ensimmäinen ja tärkein valinta on aina se, että käännymme Jumalan puoleen. “Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.” (Room. 12:2)

#viikonsana #Raamattu #kymmenenkäskyä