Hoosianna, Daavidin poika!

Viikon Sana Adventti

Virsikirjamme aloittava, ja varmasti myös yksi tunnetuimmista virsistä, kaikuu ensimmäisenä adventtina kirkoissa ympäri Suomen. Hoosianna, Daavidin Poika! Auta, Daavidin Poika! Hoosianna-huudahdusta käytettiin Israelissa Jeesuksen aikaan siunauksen toivotuksena kuningasta vastaan otettaessa. Tällaisen kuninkaallisen vastaanoton myös Jeesus sai ratsastaessaan pääsiäisenä aasilla Jerusalemiin.

”Ihmisiä oli hyvin paljon, ja he levittivät vaatteitaan tielle, toiset katkoivat puista oksia ja levittivät tielle niitä. Ja ihmisjoukko, joka kulki hänen edellään ja perässään, huusi: – Hoosianna, Daavidin Poika! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!” (Matt. 21:8-9)

Jeesus ei saavu Jerusalemiin maallisten kuninkaiden tavoin uljaalla sotaratsulla, vaan nöyränä aasilla ratsastaen. Hän, maailman Luoja, ei saavu maailmaan suurien fanfaarien ja enkelijoukkojen saattelemana, vaan pienenä avuttomana vauvana eläinten ruoka-astiana käyttämään seimeen. Jeesus ei ole kaukana meistä, vaan on ”Immanuel – Jumala meidän kanssamme” (Matt. 1:23). Hän lähestyy meitä tarjotakseen meille rauhan Jumalan kanssa ja sielujemme pelastuksen. Hoosiannaa laulaessamme tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme, tunnustamme olevamme Hänen apunsa tarpeessa, ja kiitämme ja riemuitsemme siitä, että Hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.

Kerran Jeesus tulee takaisin kaikessa loistossaan hakemaan ikuiseen elämään ne, jotka Hänet ovat ottaneet vastaan. Otammeko me tänään vastaan kuninkaan, joka maailman mittapuulla on kaikkea muuta kuin kuningas – avuton lapsi halvassa seimessä, nöyrä ratsastaja aasin selässä, kärsivä mies ristin puulla? Maailman Vapahtaja.

”Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla.” (Sak. 9:9, KR38)

Rukous: Hoosianna, Daavidin Poika! Auta meitä, rakas Jeesus! Auta meitä kiinnittämään katseemme, sydämemme ja kaikki toivomme Sinuun. Kiitos, ettet jättänyt meitä maailmaan yksin, vaan tulit luoksemme, Immanuel – Jumala kanssamme. Aamen.

#viikonsana #virsi #hoosianna #adventti