10 käskyä, osa 4

Viikon Sana Kello Ja Pastellivärit

Kolme ensimmäistä käskyä on käyty läpi, ja nyt siirrymme niiden seitsemän käskyn pariin, jotka opastavat meitä elämään viisaasti toistemme kanssa. Eikä ole sattumaa, että tämä osuus alkaa kehotuksella kunnioittaa isää ja äitiä.

Tämä käsky on annettu ohjeeksi meille kaikille; lapsille, nuorille ja aikuisille. Jokainen meistä on jonkun lapsi, iästä riippumatta. Ja me kaikki tarvitsemme tätä muistutusta, koska vanhempien kunnioittaminen on tosi tärkeää, mutta monestakaan syystä ei aina helppoa. Joku ei ehkä koskaan ole tuntenut biologisia vanhempiaan tai on tullut jossain vaiheessa elämäänsä isän tai äidin hylkäämäksi. Ja vaikka molemmat vanhemmat olisivat läsnä omassa elämässä, niin joskus lapsilleen hyvää toivovat vanhemmat saattavat tehdä myös vääriä ja rakkaudettomia valintoja, eikä täydellisiä vanhempia ole olemassakaan. Siksi Raamatussa on monia ohjeita myös vanhemmille, jotta he kohtelisivat lapsiaan oikein. ”Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaisia Herraa totellen, sillä se on oikein. ”Kunnioita isääsi ja äitiäsi” on ensimmäinen käsky, johon liittyy lupaus: ”jotta menestyisit ja eläisit kauan maan päällä”. Ja te isät, älkää herättäkö lapsissanne vihaa, vaan kasvattakaa ja ojentakaa heitä Herran tahdon mukaan.” (Ef. 6:1–4)

Kukaan meistä ei olisi selvinnyt ensimmäisistä elinvuosistaan ilman vanhempia ja muita meistä huolehtineita aikuisia, ja vanhemmat pitävät huolta lapsistaan monin tavoin koko elämänsä ajan. Samalla tavalla kuin meistä pidetään huolta, on myös meidän tehtävämme huolehtia vanhemmistamme, kun he tarvitsevat ikääntyessään apua. ”Kuule isääsi, jolta olet saanut elämän, älä halveksi äitiäsi, kun hän on vanha.” (San. 23:22)

Meidän jokaisen elämässä on ja tulee olemaan paljon tärkeitä ihmisiä, ja kaikki ne kohtaamiset ja rakkaus ovat mahdollisia, koska olemme saaneet lahjaksi elämän ja meistä on pidetty huolta. ❤ Kukaan meistä ei olisi olemassa ilman Jumalaa ja vanhempiamme, ja vaikka meidän tehtävämme täällä maan päällä on osoittaa lähimmäisenrakkautta ihan kaikkia ihmisiä kohtaan, vanhempamme ansaitsevat aivan erityisen kunnioituksen ja arvostuksen.

#viikonsana #Raamattu #kymmenenkäskyä #katekismus