10 käskyä, osa 5

Viikon Sana Kello Ja Pastellivärit

Viime viikolla olimme neljännen käskyn äärellä ja pohdimme vanhempien kunnioittamista. Nyt siirrymme omasta perheestä kaikkien ihmisten elämän arvon äärelle. Eikä kyse ole ainoastaan oikeudesta olla elossa, vaan kaikkien ihmisten oikeudesta elää mahdollisimman hyvää elämää ilman että kukaan kohtelee kaltoin.

Tämän käskyn merkitykseen antaa tarkentavia ohjeita Uudessa testamentissa itse Jeesus:
“Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ‘Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ‘Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ‘Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen. “Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.” (Matt. 5: 21-24)

Älä tapa -käsky kieltää siis kaikenlaisen toisen ihmisen vahingoittamisen, sanoilla tai teoilla. Ei liene epäselvyyttä siitä, että se on meille kaikille aika hyvä juttu. Mutta tarkoittaako se, että tämän käskyn noudattaminen on aina helppoa? No ei. Tiedämme kaikki, että joskus voi esimerkiksi mennä täysin hermot jonkun ihmisen kanssa, ja sydän on silloin täynnä ihan muuta kuin rakkautta ja hyviä ajatuksia. Suurta viisautta on, jos sellaisessa tilanteessa pystyy ottamaan pari askelta taaksepäin, hengittämään syvään ja miettimään hetken, miten nyt olisi hyvä toimia, ennen kuin kohdistaa täyslaidallisen kiukkua toiseen ihmiseen. ”Vaikka vihastuttekin, älkää tehkö syntiä. Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee.” (Ef. 4:26)

Onneksi Jumala on tosi hyvä opettaja ja Isä, joka rakastaa meitä juuri tällaisina: keskeneräisinä, haavoittuvina ja välillä vähän kärsimättöminäkin lapsina. Hänen avullaan saamme yhdessä opetella lähimmäisenrakkautta, anteeksi pyytämistä ja antamista, ja ylipäätään oikein toimimista silloinkin, kun se ei ole helppoa. “Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat.” (Matt. 7:12)

#viikonsana #Raamattu #kymmenenkäskyä