10 käskyä, osa 8

Viikon Sana Kello Ja Pastellivärit

Onko sinua joskus puolustettu? Oletko ollut tilanteessa, jossa sinua vaikka syytetään jostain, pilkataan tai edes vähän piikitellään, tunnet olosi sen tähden epämukavaksi tai jopa ahdistuneeksi ja sitten joku tulee ja sanoo ”Riittää! Jättäkää hänet rauhaan.”?

Jos tuo kuullostaa edes etäisesti tutulta, niin olet juuri päässyt kokemaan kahdeksannen käskyn toteuttamista käytännössä ja uskon, että se on tuntunut hyvältä.

Kahdeksas käsky on jälleen kerran sellainen, että luemme sen helposti vain suorasti sen kieltopuolen kautta. ”Älä lausu väärää todistusta”, toisin sanoen ”Älä valehtele toisesta” on aika helppo ymmärtää. Ja itsessään se on jo todella, todella hyvä ohje!

Olemme itse kukin varmasti joskus joko syyllistyneet tai kärsineet siitä, että kuulemme jotain ja kerromme sitä eteenpäin vähän liioitellen. Tai jos joku ärsyttää, niin kaivamme hänestä jotain negatiivista sanottavaa toisille.

Mutta jälleen kerran: Käskyssä on myös se toinen puoli. Se, mitä se kehottaa tekemään toisen hyväksi ja se mullistaa jälleen koko käskyn sisällön. Luther kirjoittaa siitä näin:
Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme puhu lähimmäisestämme perättömiä, petä hänen luottamustaan, panettele häntä tai tahraa juoruilla hänen mainettaan, vaan puolustamme häntä, puhumme hänestä hyvää ja tulkitsemme kaiken hänen parhaakseen.

Huomaa erityisesti tuo loppu: puolustamme, puhumme hyvää ja tulkitsemme toisen parhaaksi. Eli toteutamme kultaista sääntöä ja kohtelemme toisia, niin kuin tahtoisimme, että meitä kohdellaan. Tämäkin käsky on siis toisaalta lopulta vaikeampi, kuin mitä ensin luulisi.

Kaiken kaikkiaan se on sekä hyvä ohje meille elämään, että myös lohdullinen muistutus siitä, mitä Jumala tahtoo meidän osaksemme. Sinun Taivaallinen Isäsi siis tahtoo, että sinusta ei puhuttaisi pahaa tai kerrottaisi juoruja, vaan että sinusta välitettäisiin, sinusta puhuttaisiin hyvää ja että sinua tulkittaisiin parhain päin. Hän tahtoo, että sinä voisit hyvin. Ja siitä näkökulmasta käsin nämä käskyt avautuvat juuri hänen rakkautensa välikappaleina.

Hän tahtoo meille hyvää, koska hän rakastaa.

#viikonsana #10käskyä #puhuhyvää #rakasta