Herran siunaus, osa 1

Viikon Sana Kello Ja Pastellivärit

Aloitamme vuoden 2023 käymällä läpi rippikoulusta tuttuja ulkoläksyjä. Ensimmäinen viikkohartaus oli pienoisevankeliumista ja seuraavana neljänä viikkona käymme läpi Herran siunausta.

Herran siunaus on rukous, joka on varmasti tuttu. Mutta se on ehkä liiankin tuttu, jolloin sen lausuu useimmiten ulkomuistista ilman, että sen sanomaa pysähtyy pohtimaan. Lisäksi osa sen termeistä ovat tutumpia, osa ehkä oudompia. Esimerkiksi varjelus, tämän ensimmäisen pyyntöparin toinen osa, on minulle helpompi ymmärtää, kuin siunaus. Varjelus on suojelua, se on pelastamista, se on vahtimista niin, että toinen ei loukkaa itseään. Tai ainakin näin se itselle avautuu. Sen sijaan jos pitäisi määritellä sana ”siunaus” lyhyesti ja ytimekkäästi tehtävä olisi huomattavasti vaikeampi.

Se on sinänsä jännää, koska siunaus on niin yleistermi uskossamme. Muistan, että nuorempana siunaus oli hyvin arkinen termi, jota pyysimme rukouksissa, vastaanotimme jumalanpalveluksen liturgiassa ja heittelimme ystävien kanssa tosillemme, kun erkanimme yhteisistä tapaamisista. Siunaus, siukkis, siukkikset, rakkaalla lapsella oli monta nimeä, mutta se, mitä ne pohjimmiltaan tarkoittivat jäi usein epäselväksi. Mitä me loppupeleissä siis pyysimme, toivoimme tai toivotimme toisillemme?

Kirkon sanaston mukaan siunaus on ”Jumalan läsnäoloa ja huolenpitoa tässä maailmassa.” Jos Wikipedialta kysytään, siunaus on ”Jumalan suomaa hyvyyttä, menestystä, varjelusta tai armoa”. Se on siis vahvasti hengellistä hyvää. Hyvää tai suopeutta, jota Jumala antaa meille ja jota emme mistään muualta voi saada.

Ja siksi se muodostaakin varjeluksen kanssa niin hyvä parin. Pyydämme ja luotamme, että Jumala on läsnä elämissämme ja antaa meille sitä hyvää, jota yksin hän voi meille antaa: uskoa, sielun rauhaa ja turvaa. Samalla rukoilemme ja pyydämme myös, että hän varjelisi meitä pahalta, sairauksilta ja onnettomuuksilta. Toisin sanoen jätämme itsemme hänen hyviin käsiinsä ja pyydämme: Isä, pidä meistä huolta, niin kuin olet luvannut!

Siunausta viikkoosi! Jää Herran rauhaan hänen rakastavissa käsissään.

#viikonsana #Raamattu #Herransiunaus #ulkoläksyt