Herran siunaus, osa 2

Viikon Sana Kello Ja Pastellivärit

Aloitamme vuoden 2023 käymällä läpi rippikoulusta tuttuja ulkoläksyjä. Tänä sunnuntaina jatkamme Herran siunauksen parissa.

Kirjoitin viime viikolla, että Herran siunauksen pyynnöistä osa on helpommin ja osa vaikeammin ymmärrettävissä. Ne tuntuvat itse asiassa kulkevan pareissa juuri tämän logiikan mukaisesti. Esimerkiksi tämän viikon tekstissä pyyntö, että Herra olisi meille ”armollinen” on helpompi. Me kristityt elämme armosta ja armo on osa hengellistä yleiskieltämme: Jumalan Kristuksessa osoittamaa rakkautta ja armahtavuutta, jonka tähden me saamme syntimme anteeksi, ja jonka kautta Taivas on meille avoinna.

Ei siis ole mikään ihme, että Jumala opettaa meitä pyytämään juuri tätä armoa, kun rukoilemme Herran siunausta! Ja on itse asiassa puhuttelevaa, että tämä on ollut Jumalan kansan rukous jo tuhansia vuosia ennen Kristuksen syntymää! Jo silloin hän tahtoi opettaa, että juuri armo on se reitti, jonka kautta hänen lapsensa pääsevät hänen luokseen.

Mutta entäpä tuo toinen pyyntö? Mitä tarkoitamme, kun pyydämme Herran ”kirkastamaan kasvonsa meille”? Voisiko taustalla olla se, että Raamatun mukaan Jumala on salattu. Häntä ei voi nähdä, ellei hän itse näyttäydy ja useimmiten hän tuntuukin toimivan kulissien takana.

Joten jos kerran Jumala on salattu ja kätketty, niin voisiko pyyntö kasvojen kirkastamisesta liittyä siihen, että pyydämme häntä valaisemaan itsensä. Näyttäytymään, osoittamaan itsensä meille ja vielä tärkeämmin, osoittamaan juuri rakastavat kasvonsa meille. Ei siis hänen pyhyyttään tai tuomiovaltaansa, vaan juuri ne rakastavat Taivaallisen Isän kasvot, joita jokainen meistä sisimmässään kaipaa, tiedostipa sitä tai ei.

Tästä näkökulmasta Herran siunaus on rauhaa antava rukous. Salattu Kaikkivaltias joutuu kätkemään pyhyytensä meiltä monesta syystä, mutta hän ei siltikään tahdo, että hän olisi täysin salassa. Päinvastoin hän kehottaa meitä pyytämään sitä, että hän tulisi näkyväksi meidän elämissämme ja näyttäisi oman rakkautensa meitä kohtaan. Ja huomaa järjestys: sen rakkauden kautta meillä on sitten rohkeus ja turva Jumalan armossa.

Jää siis Herrasi armoon ja rauhaan!

#viikonsana #Raamattu #Herransiunaus #kasvot #armo