Koska Abraham ja Saara uskoivat…

Viikon Sana Hepr 11.11

”Koska Abraham ja Saara uskoivat, he kykenivät saamaan jälkeläisen, vaikka Saara oli hedelmätön ja heidän aikansa jo oli ohi. Abraham piti lupauksen antajaa luotettavana.” Kokonaisuudessaan tuo jae kuuluu näin.

Kuitenkin Vanhan testamentin puolella luemme 1. Moos. luvuissa 17 ja 18 kuinka Jumalan luvatessa Abrahamille ja Saaralle lapsen, molemmat naurahtavat ajatukselle, koska ovat jo niin vanhoja. Siis maailmankaikkeuden Luojan ja ylläpitäjän muovaamat ihmislapset epäilevät Hänen lupauksensa luotettavuutta inhimillisiin olosuhteisiinsa katsoessaan.

Heprealaiskirjeessä luvussa 11 listataan myös monta muuta uskon esikuvaa. Suurin osa listatuista henkilöistä epäonnistuivat elämässään jossain kohtaa hyvinkin räikeästi. (Käypä vaikka kurkkaamassa, keitä tuttuja Raamatun henkilöitä Hepr. 11 löydät, ja mieti, mitä muistat heidän elämistään.) Kuitenkin löydämme heidät tuosta uskon esikuvien luettelosta.

Miksi kutsumme näitä ihmisiä, joiden epäuskosta ja erilaisista syntiin lankeamisista saamme Raamatun sivuilta lukea, uskomme esikuviksi? Olisiko kyse lopultakin siitä, keneen nämä ihmiset uskoivat, ainoaan oikeaan elävään Jumalaan, eikä lopulta siis heistä itsestään ja heidän uskostaan? Heprealaiskirje itse vahvistaa tämän ajatuksen seuraavassa luvussa, kun se puhuu Jeesuksesta, ”uskon alkajasta ja täyttäjästä” (Hepr. 12:2a, KR38). Jumala itse siis Pyhän Henkensä kautta synnyttää meissä uskon, ja Hän sen myös täyttää, tai ”tekee täydelliseksi”, kuten sama asia on vuoden 1992 raamatunkäännöksessä enemmän alkukieltä mukaillen käännetty.

Uskossamme on siis aina kyse uskomme kohteesta, Jeesuksesta. On kyse siitä, mitä Hän on, ja mitä Hän on tehnyt ja tekee, ei siitä mitä me olemme ja teemme. Näin mekin voimme yhä tuhansien vuosien jälkeen liittyä tuohon maailmanhistorian läpi kulkevaan uskon esikuvien listaan. Ei itsemme vuoksi, vaan yksin uskomme kohteen, Kristuksen, vuoksi.

Rukous: Pyhä Jumala, kiitos, että Sinä itse olet uskomme alkaja ja täyttäjä, täydelliseksi tekijä. Kiitos siitä, miten hyvän tahtosi mukaan synnytät uskoa ja vaikutat omissasi. Kiitos siitä, että vaikutat uskon minussakin. Aamen.

#viikonsana #raamattu #usko #uskonesikuva #heprealaiskirje